Blog Layout

Fotoboeken bewaren en presenteren

11 mei 2024
Leonieke

Je fotoboek, zo heb en houd je er zolang mogelijk plezier van!

Als enthousiast fotoboekmaker ben je natuurlijk apetrots wanneer jouw nieuwste fotoboek binnenkomt. Je bent er supervoorzichtig mee en neemt dan ook geen enkel risico; handen wassen, geen huisdieren in de buurt en al het eten en drinken hou je ver weg bij het boek. Naast al de tijd die je er in hebt gestoken, zijn fotoboeken nu eenmaal niet goedkoop in de aanschaf en wil je gewoon dat ze heel lang mooi blijven, logisch toch! Na het grondig doorspitten van je boek en het onvermijdelijke ontdekken van dat (hopelijk maar) ene foutje waar je toch weer overheen hebt gekeken bij de zoveelste controle, is het tijd om je boek een plekje in huis te geven. Maar hoe hou je je boek nou zo lang mogelijk in een goede staat en waar en hoe zet je ze het beste neer? Daar gaat deze blog vol tips, tricks en inspiratie over.


Zo bekijk je je fotoboeken

Het lijkt heel vanzelfsprekend, maar toch gaat het ook hier nog wel eens mis. Bij voorkeur - en zeker bij grotere formaten boeken die een behoorlijk gewicht kunnen hebben - bekijk je je fotoboek op een vlakke ondergrond zoals een tafel. Op schoot kan ook prima, maar zorg dat er geen onnodige druk komt op de rug en de binding door het boek te ver open te slaan. En met 'te ver' bedoel ik dan alles meer dan wanneer het boek plat op tafel zou liggen. Ik zie wel eens mensen heel nonchalant een groot fotoboek vasthouden met 1 handje eronder waarbij de andere helft van het boek een beetje omlaag hangt en dan bladeren met de andere hand ... brrr, ik krijg daar de kriebels van. Niet met mijn boeken! Kijkt je kleine dreumes ook graag in de fotoboeken, doe dit dan bij voorkeur samen. Een scheur of vouw in een bladzijde is zo gemaakt, maar je krijgt hem er zeker niet meer uit. 


Leg je boek ook nooit op andere harde of scherpe voorwerpen en schuif het niet over niet-gladde oppervlakken, dat kan met name op een fotokaft groeven of krassen achterlaten, zo zonde!


Fotoboeken: do's & don'ts

Het liefst liggen je fotoboeken gewoon met een aantal andere exemplaren in de kast op een stapel. Staan kan uiteraard evengoed, maar zorg dan dat ze mooi rechtop staan (niet half schuin of scheef gezakt). Vermijd bij voorkeur direct zonlicht, hoge temperaturen en ook een locatie dicht bij een raam dat regelmatig open en dicht gaat, is niet aan te raden in verband met schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Daar houdt het papier niet zo van. Zo kan (het hoeft niet) het papier bij een hogere luchtvochtigheid 'golven' in de pagina's krijgen. Normaal gesproken is de luchtvochtigheid in huis tussen de 40-60% en idealiter zo rond de 50%. In de fabriek wordt er goed gelet op een constante temperatuur en luchtvochtigheid, maar zodra jouw boek de fabriek verlaat en diverse keren van binnen naar buiten, in de opslag, en onderweg is, zijn al deze voorheen constante factoren niet meer te controleren. Op dat moment kan het mogelijk gebeuren dat bij een hogere luchtvochtigheid een golf in je bladzijden ontstaat. Dit is meestal zo goed als weg te krijgen door het boek een aantal weken onder iets zwaars (een stapel boeken) te laten rusten. Het heeft wat tijd nodig, maar vaak trekt het dan weer goed.


Valt er onverhoopt een druppel water of andere vloeistof op je pagina? Dep deze dan gelijk voorzichtig droog met iets dat sterk absorberend werkt, zoals een stuk keukenrol en ga niet vegen. Houd het boek open tot het weer helemaal opgedroogd is, anders loop je de kans dat de pagina's aan elkaar gaan plakken. Pagina's met een hoogglans afwerking zijn waarschijnlijk wat beter beschermd door de glanslaag, maar ook hier geldt dezelfde procedure.


Iets heel anders om als enthousiaste creatieveling rekening mee te houden, is de breedte van de rug van je boek. Die is gemaakt op het aantal bladzijden en daarmee de dikte van je boek. Ga jij achteraf (met lijm of dubbelzijdig tape) fysieke elementen in jouw boek plaatsen, bijvoorbeeld tickets, entreebewijzen, visitekaartjes enzovoorts, of stop je er een stapel folders en een routekaart bij, dan maak je daarmee je boek dikker dan waar de rug en de binding bij de productie op berekend zijn. Het kan dan gebeuren dat er teveel druk op de rug komt waardoor er mogelijk schade aan de binding ontstaat. Bij enkele dunne elementen zal dit geen directe gevolgen hebben, maar als je echt veel dikte aan inhoud gaat toevoegen dan kun je hier mogelijk problemen mee krijgen. Een gewaarschuwd mens telt in dit geval voor twee!
Een prima alternatief is om de items vooraf in te scannen en bij het maken van je boek al digitaal als afbeelding toe te voegen. Dit digitaliseren kan met een gewone scanner, een app op je mobiel, maar ook door er gewoon een foto van te maken met je mobiele telefoon of digitale camera. Knip de elementen netjes digitaal uit (dat kan tegenwoordig standaard op veel telefoons, maar ook met bijvoorbeeld Photoshop of de website
remove.bg), zet er een mooie schaduw op en het lijkt net alsof ze echt in je boek zitten! Een bijkomend voordeel is dat je dan ook de wat minder platte voorwerpen zoals bijvoorbeeld buitenlands muntgeld, buitenlandse ov-pasjes, key-cards of een bierviltje digitaal probleemloos kunt toevoegen. Bovendien kun je dan de afmetingen naar wens aanpassen.

Kun je toch geen afscheid nemen van al die losse items en tastbare herinneringen aan vakanties of bijzondere momenten, dan is er nog een andere optie, maar daarover in een latere blog meer!


In de kast, in de spotlight of allebei?

Jouw fotoboeken staan zeer waarschijnlijk - net zoals die van mij - veilig bij elkaar in de kast, in rijen of in stapels, allemaal netjes met de titels op de rug duidelijk zichtbaar. Verreweg de meest praktische, veilige en ruimtebesparende oplossing. Misschien ligt er dan wel een favoriet exemplaar, of een boek dat net is binnengekomen op de tafel te pronken, zodat iedereen het kan bekijken. Bij mij is dat niet anders. Ook ik heb mijn fotoboeken allemaal veilig in de kast achter glas staan, helaas niet zo als ik zou willen op het moment. Onze kast is aan een kleine reorganisatie toe en ik vrees dat er wat 'gewone' boeken zullen moeten wijken om plaats te maken voor de gestaag groeiende verzameling fotoboeken. Terwijl ik dit schrijf, neem ik me plechtig voor om deze herindeling deze week gelijk eens te gaan aanpakken!

Na de noeste arbeid die je in het maken van je boek hebt gestoken, kan ik me heel goed voorstellen dat je ze ook wel eens wat meer zichtbaar wilt hebben dan 'gewoon' op een rijtje in de kast. Daar zijn best wat inspirerende ideeën voor te bedenken. Ik heb een aantal voorbeelden op een rijtje gezet die ik online en op de albelliCLUB facebookgroep tegenkwam, maar er zijn er vast nog veel meer te vinden. Wie weet vul ik deze blog daar nog mee aan in de toekomst.


Annelies Alblas is één van die mensen die het zonde vindt om haar prachtige boeken weg te stoppen in een kast. Met eenvoudige H-profielen (in diverse uitvoeringen online of in de bouwmarkt te verkrijgen) maakte zij dit handige ophangsysteem waar je de boeken vanaf de hoek gemakkelijk tussen kunt schuiven en ook weer uit kunt halen om ze te bekijken. Zo geniet ze iedere dag van haar fotoboeken! Annelies is erg tevreden met dit systeem en heeft Inmiddels wegens ruimtegebrek al moeten uitbreiden naar haar hal.  Wil jij dit ook? Neem er dan even goed de tijd voor. Het uitmeten is een secuur werkje, de boeken moeten in de hoogte net voldoende ruimte hebben om tussen de 2 profielen (boven en onder) te passen, niet teveel, niet te weinig. Let ook op de breedte van het profiel zelf en of je met de dikte van je boek daarmee uitkomt. Meet dus even de rug van het dikste boek om de dikte van je benodigde profiel te bepalen, alle dunnere boeken passen er dan sowieso tussen. De boeken moeten per rij wel allemaal even hoog zijn om tussen de profielen te passen. Bij Annelies zijn de boeken allemaal vierkant XL boeken (30x30cm). Dit ziet er toch geweldig uit!


Ben jij nou de gelukkige bezitter van 2 rechterhanden of ken je iemand die ze heeft, dan kun je natuurlijk ook zelf aan de slag om een kast op maat te maken die helemaal voldoet aan jouw eisen. Een kast die jouw collectie fotoboeken helemaal tot zijn recht laat komen. Nicole heeft zo'n handige man die dit klusproject aandurfde! Op de albelliCLUB facebookgroep liet zij haar 'pronkkast' zien en ik mocht haar foto's gebruiken in mijn blog. Dat is nog eens een mooie manier om de ruimte onder je trap te benutten en een perfecte plek om je prachtige verzameling fotoboeken te bewaren en ze letterlijk en figuurlijk in de spotlight te zetten. In de drie onderstaande foto's kun je de 'pronkkast' van Nicole Mulders-Courtens bewonderen. Een grote showkast voor de boeken die extra aandacht verdienen en nog een 'gewone kast' voor al de overige boeken (die zo te zien ook al aardig vol is!). Hier word je als enthousiast fotoboekenmaker toch heel blij van!

Foto: Nicole Mulders-Courtens
Foto: Nicole Mulders-Courtens
Foto: Nicole Mulders-Courtens

Gelukkig zijn er ook voor de wat minder getalenteerde klussers onder ons mogelijkheden genoeg om op een vrij eenvoudige manier je fotoboeken thuis 'in de etalage te zetten'. Zo heeft IKEA bijvoorbeeld de schilderijenplankjes MOSSLANDA die je met een paar schroeven aan de muur kunt bevestigen. Ze zijn er in een aantal kleuren/afwerkingen en in de lengtes 55 en 115cm. Supermakkelijk en met een handig opstaand randje zodat je boek er niet afglijdt. Je kunt er 1 plaatsen maar er ook je hele muur mee volhangen. Ik ben fan!  Het geeft ook een leuk effect om je boeken af te wisselen met bijvoorbeeld een foto in een lijstje of wat kleine souvenirs, passend bij het onderwerp van je fotoboek.

Er zijn overigens diverse aanbieders van dit soort plankjes dus kijk vooral ook op internet naar de verschillende materialen, afmetingen en prijzen. 


Op de grote foto (rechts) van Roy Janssen, zijn ook de fotoboekenplankjes te zien. Deze exemplaren zijn afkomstig van website BGA waar ze de boekenplanken ook hebben in heel veel verschillende afmetingen. Hier zie je dat er optimaal gebruik is gemaakt van een hoekje in huis dat voorheen eigenlijk geen functie had en nu - zonder veel ruimte in te nemen - een prachtige etalage is voor al die dierbare herinneringen aan prachtige reizen.

Schilderijenplank MOSSLANDA
Foto: Roy Janssen

Foto: Aat Mulder

Een andere zoekterm waar je misschien mee uit de voeten kunt op internet is iets van tijdschriftenkast, tijdschriftenrek, boekenrek, pronkrek of wandrek. Ook hier hoef je zelf niet heel handig voor te zijn. De kasten of rekken zijn of kant en klaar te koop of anders vrij eenvoudig zelf te monteren. Let wel altijd op dat er een verhoogd randje op de planken zit of dat de plankjes iets schuin staan zodat je boek er niet af kan glijden of vallen. 


Er zijn hele strakke rekken (meer geschikt als  kantoormeubilair), maar bijvoorbeeld ook leuke (steiger-)houten exemplaren te vinden. Het is wel even zoeken om echt meer een 'kast' exemplaar te vinden en niet zo'n lichtgewicht metalen tijdschriftenrekje. Er komen natuurlijk wel jouw mooie, maar ook best zware boeken in te staan. 


Aat Mulder heeft de prachtige fotoboeken van de reizen die hij maakte in zo'n soort kast staan en deelde daar deze foto van. Er kunnen best een aantal boeken op en je kunt hem ook nog eens verplaatsen als hij ergens anders in huis beter tot zijn recht komt. Aat vertelde dat hij  wegens dreigend ruimtegebrek eigenlijk al toe is aan een tweede exemplaar! De plankjes in een rek als dit zijn zoals op de foto te zien is, diep genoeg om 2 rijen met boeken te plaatsen, zo kun je de kleinere boeken vooraan plaatsen en de grotere daarachter. Deze kast moet je nog wel zelf in elkaar zetten. Hij is er in wit, zwart en olijfgroen. Aat heeft deze kast zelf blauw geschilderd. MaximaVida wandrek Jamie kun je HIER vinden.


Wil je dat jouw boek als 'koffietafelboek' mooi in het zicht ligt? Ook dan zijn er verschillende opties. Zo zijn er salontafels met een glazen blad en daaronder ruimte voor boeken of tijdschriften. Mocht je zo'n tafel hebben of willen, dan is dat ook een prachtige 'etalage' voor je nieuwste of allermooiste fotoboek natuurlijk! En onder het glas ligt je boek niet alleen goed zichtbaar, maar ook vrij van stof en veilig voor bijvoorbeeld omvallende glazen.


Ook een leuk idee is het om je nieuwste of mooiste boek open in een boekenstandaard te leggen. Dat nodigt iedere bezoeker al helemaal uit tot bladeren! Je kent de standaards misschien wel, waar je bijvoorbeeld je kookboek open in kunt neerleggen zodat je tijdens het koken steeds even naar het recept kunt kijken. Hier kan natuurlijk ook heel mooi een fotoboek in. Ook hier zijn weer verschillende varianten te koop. Zo zag ik prachtige houten standaards bij webshop Cookx.

Houd wel rekening met de afmetingen van de boekenstandaard, jouw boek is waarschijnlijk groter dan de standaard en steekt dan aan weerskanten en boven en onder een stukje uit. Op zich is dat geen enkel probleem, maar wel iets om in gedachten te houden.


Tot zover deze blog over het bewaren en presenteren van je fotoboeken. Wie weet brengt het je op een idee! Mocht je zelf nog hele goede tips of een bijzondere creatie hebben? Ik ben benieuwd! Stuur gerust een berichtje!
Alle foto's zijn met toestemming geplaatst en er is bij het schrijven en live gaan van deze blog geen sprake van een samenwerking met of een sponsoring door de genoemde bedrijven.


Nog meer lezen over fotoboeken maken?

door Leonieke 14 juli 2024
Handige tips ter voorbereiding van je vakantiefotoboek
door Leonieke 15 mei 2024
Zo verwerk je op een creatieve manier 2 onderwerpen in 1 fotoboek.
door Leonieke 4 november 2023
Handige tips voor een snelle strakke lay-out van je fotoboek
Meer blogs
Share by: