Blog Layout

Ik ga op vakantie en ... maak (alvast) een fotoboek

14 juli 2024
Leonieke

Handige tips ter voorbereiding van je vakantiefotoboek 

Voorpret is een belangrijk onderdeel van de vakantie. Voor sommige enthousiaste fotoboekmakers begint die voorpret al bij de voorbereidingen van het fotoboek. Zo kun je zelfs voordat je op vakantie gaat al een aantal dingen doen zodat je straks gelijk aan de slag kunt met al die geweldige vakantiefoto’s.


Heb jij ook zin om alvast lekker met je boek te beginnen, misschien heb je iets aan 1 of meer van de volgende tips. Ben je niet zo van de voorbereidingen en wacht je liever tot je met een hoofd vol mooie herinneringen en een heleboel foto's weer thuis bent? Dan heb je mogelijk wat aan de tips voor tijdens of na je vakantie.


VOORDAT JE OP VAKANTIE GAAT


  • Maak een favorietenmap aan in je internetbrowser en zoek alvast wat websites op van je accommodatie (hotel, appartement, camping), het land en de plaatsen, attracties, gebieden die je van plan bent te gaan bezoeken. Zo kun je straks als je weer terug bent en al de foto’s hebt georganiseerd, makkelijk de informatie erbij zoeken die je bij je foto’s wilt plaatsen. Dat scheelt weer zoekwerk.


  • Maak een map aan op je computer waarin je alle bestanden van je reis kunt verzamelen. Denk aan tickets, vouchers, mailtjes. Ook mooie landkaarten of informatieve afbeeldingen van de plaatsen die je gaat bezoeken, kun je alvast opslaan.
Mocht je nog geen Polarsteps account hebben, dan is dat echt een aanrader. In Polarsteps kun je je reis in zogenaamde ‘steps’ bijhouden. Deze 'steps' zijn de verschillende onderdelen van je reis. Je kunt zelf zoveel steps toevoegen als je wilt en hier foto’s en tekst aan toevoegen.  Dat kan er 1 per dag zijn, maar ook meerdere steps per dag. De verschillende steps worden automatisch op de kaart bijgehouden door de app en de datum, het weer en de locatie worden dan heel handig aan je steps toegevoegd zodat je die later makkelijk terug kunt vinden. Vooral bij rondreizen is het heel leuk om je afgelegde route te kunnen zien en het aantal kilometers. Zelf gebruik ik Polarsteps vooral voor de informatie (weer, afstanden & locatie) die het programma bijhoudt en het door mij getypte reisverslag dat ik vervolgens in het fotoboek verwerk. Vind je de strakke stijl van Polarsteps leuk voor in je fotoboek, maar wil je dat wel gewoon binnen de software van albelli maken, in YouTube video 68 laat ik daar ook wat voorbeelden van zien. Natuurlijk is Polarsteps ook een heel leuk medium om je familie en vrienden mee te laten genieten van jouw/jullie avonturen.


  • Heb je al een idee in gedachten voor een bepaalde stijl voor jouw vakantiefotoboek? Dan zou je bijvoorbeeld alvast een kleurenschema kunnen bedenken en een set achtergronden kunnen uitzoeken of maken. Ook leuk voor in je boek zijn icoontjes. Ze zijn er van allerlei activiteiten, dieren, transportmiddelen maar ook van highlights op allerlei bestemmingen. De website Flaticon heeft er heel veel en ook Creazilla is een fijne website. Daarnaast geldt natuurlijk altijd: Google is je beste vriend (Engelse zoektermen leveren het meeste op)! Kies je voor zwarte (of zwart-witte) icoontjes dan zijn ze perfect om te gebruiken als omgekeerd sjabloon op een kleurtje. Zo kun je ze elke kleur geven die je wilt.


  • Kun je nou echt niet meer wachten tot je de reis daadwerkelijk hebt gemaakt? Dan zou je zelfs alvast een nieuw fotoboek kunnen aanmaken en een lay-out kunnen gaan maken met tijdelijke foto’s. Je kunt door het hele boek dan steeds 1 en dezelfde (opvallende) foto gebruiken voor alles zodat je de foto straks makkelijk herkent om ze vervolgens overal te vervangen door de ‘echte’. Maak je veel gebruik van meer ingewikkelde lay-outs of samengestelde sjablonen (bijvoorbeeld uit de YouTube video’s)? Dan is het een goed idee om die alvast in je boek te zetten. Dat gaat je straks veel tijd schelen. In het fotoboekprogramma van albelli kun je 3 fotoboeken gelijktijdig geopend hebben en zo heel makkelijk lay-outs van het ene naar het andere boek kopiëren. Alhoewel het superhandig is om al wat voorwerk te doen, loop je wel het risico dat je er na je reis toch weer iets anders instaat en voor een heel andere stijl gaat. Dat hoeft ook geen drama te zijn, wellicht kun je dit boek dan aanpassen of nog eens ergens anders voor gebruiken en zo niet, dan ben je op zijn minst lekker bezig geweest!

  • Uiteraard zorg je voor voldoende opslag op je camera (genoeg geheugenkaarten mee) of telefoon. Ik haal voordat ik op reis ga ook altijd weer even de bezem door mijn oude foto’s op mijn telefoon en zorg dat de SD kaartjes van de digitale camera leeg zijn. Denk ook aan al je opladers!

TIP: doe altijd een lege geheugenkaart in je fototoestel voor vertrek en zet daarop een foto met je contactgegevens (die je even op een briefje hebt getypt of geschreven en daarna gefotografeerd). Mocht iemand jouw camera vinden dan weten ze hoe ze met je in contact kunnen komen. Hopelijk is het niet nodig, maar mocht je onverhoopt je camera kwijtraken dan is er met een beetje geluk een eerlijke en welwillende vinder die hem met jou kan herenigen!


TIJDENS JE VAKANTIE

Op vakantie maak je bijzondere foto’s, foto’s van plekken die je waarschijnlijk niet snel nog eens zult bezoeken. Hoe vreselijk zou het zijn als er tijdens je vakantie iets gebeurt met je telefoon of camera en je al je foto’s kwijtraakt. Er zijn gelukkig meerdere manieren om het risico hierop te beperken. 


Als eerste natuurlijk door je foto’s direct of in ieder geval regelmatig te synchroniseren met een cloudservice (zoals Google Foto's, Dropbox, iCloud). Daarvoor heb je dan natuurlijk wel verbinding met internet nodig. Je kunt eventueel ook je foto’s via Wetransfer naar jezelf mailen. Let wel op: de downloadlinks van Wetransfer zijn slechts een paar dagen geldig. Ga je dus langer weg, dan is dit voor jou een minder geschikte optie. Ook voor deze optie heb je uiteraard internet nodig. Let ook op bij het versturen van foto's per mail, whatsapp of messenger, dat de resolutie mogelijk minder wordt wanneer de foto's door de gebruikte programma's gecomprimeerd worden.


Is er geen internetverbinding beschikbaar, dan zijn er ook nog opties. Heb je een laptop meegenomen op vakantie, dan kun je elke avond kopieën van je foto’s op je laptop zetten.

Maak gebruik van meerdere geheugenkaartjes in je digitale camera. Heb je een paar dagen veel foto’s gemaakt of foto’s die je echt heel dierbaar zijn, neem dan een nieuw kaartje voor de volgende dagen en bewaar het gebruikte kaartje op een veilige plek.


Zelf heb ik een geheugenstick met USB c (die van mij is van SanDisk). Deze steek ik elke avond in mijn iPhone en zet daar een kopie van mijn foto’s op van die dag. Ik maak er vooraf altijd al mapjes in aan zodat ik alles per dag met datum in een eigen mapje op de stick kan zetten. Dat werkt eenmaal weer thuis heel fijn. De geheugenstick blijft tijdens onze uitstapjes dan veilig in het huisje of hotel en de iPhone gaat weer mee op pad. Ik haal de foto’s pas echt helemaal van de iPhone af als ik weer terug ben van vakantie en alles ook veilig op mijn harde schijf (en in een backup extern) staat.


Fotografie tips voor tijdens je vakantie:

  • Maak je foto’s waar mogelijk ook met wat meer ruimte rondom je onderwerp. Wil je later aan de slag met sjablonen of bepaalde kaders (die wat van je foto afsnijden) dan heb je daar de ruimte nog voor. Ik maak, wanneer dat in de betreffende situatie mogelijk is, in dat geval een paar foto’s met meer en met minder (of geen zoom).  Zo heb je meer ruimte voor creatieve bewerkingen, ruimte die je er later niet makkelijk meer bij kunt maken.
  • Foto’s van texturen kunnen leuk zijn als achtergronden of om speciale effecten mee te creëren in je fotoboek. Maak ook eens wat foto’s van bestrating, zand, gras, muren, grind, wolken en dat soort onderwerpen.
  • Probeer series te maken van bepaalde onderwerpen. Maak detailfoto's (bloemen, planten, dieren, gebouwen) en foto's vanuit verschillende hoeken. Die kun je dan later mooi in groepjes op een pagina zetten of ze als extra opvulling gebruiken als je nog een foto nodig hebt voor een bepaalde lay-out.
  • Het fotograferen van informatieborden ter plaatse kan je later helpen om terug te vinden wat je op die betreffende dag allemaal hebt gezien.

NA JE VAKANTIE

Als eerste zorg je natuurlijk - als je dat nog niet al hebt gedaan - voor het veilig stellen van je foto’s. Organiseer je foto’s waar nodig in sub mapjes en haal er de bezem alvast een keer door. Er zitten vast de nodige (of eigenlijk onnodige) dubbele of mislukte foto’s bij. Hoe strenger je bij deze selectie bent, des te makkelijker is het straks om een keuze te maken van foto’s die wel geschikt zijn voor je fotoboek.

Aan de hand van je belevenissen of de lengte van je reis kun je vast al wel een inschatting maken of je het met 1 boek (maximaal 120 pagina’s) gaat redden of dat je naar 2 of misschien zelfs wel 3 boeken moet. Uiteraard is dit ook sterk afhankelijk van hoe je je fotoboeken het liefste maakt. Kies je voor veel paginagrote foto’s, dan zul je sneller door je pagina’s heen zijn dan als je meerdere foto’s op een pagina plaatst.

Voor mij werkt het altijd fijn om de verschillende onderdelen (dagen/excursies) van een reis in sub mapjes (per dag/datum) te hebben staan. De titels van deze mapjes typ ik steeds in grote letters op een dubbele pagina in mijn fotoboek. Zo krijg ik een indruk van hoeveel ruimte in het fotoboek alles gaat kosten en dan weet ik gelijk ook of ik bepaalde onderdelen meer ruimte kan geven in het boek. Ook kun je op deze manier geen onderdelen vergeten. Je weet dan vooraf precies wat waar in je boek gaat komen en werkt per sub mapje de foto’s weg. Ik heb hier ook al in een eerdere blog over geschreven (stap 3).


Zoals altijd zijn er vele wegen die naar Rome leiden en hebben jullie waarschijnlijk nog veel meer handige 'voor, tijdens en na de vakantie fotoboektips'! Laat het me vooral weten.


Rest mij nog jou heel veel plezier te wensen met het maken van jouw fotoboek en het herbeleven van al die mooie vakantiemomenten. 


Besteed er genoeg tijd en aandacht aan om het fotoboek helemaal naar je zin te maken, want dit wordt jouw tastbare herinnering aan je reis of vakantie en dus heel erg waardevol! Mooie kortingsacties zijn een prima stok achter de deur om lekker met je boek aan de slag te gaan, maar laat je niet gek maken. Er komen altijd wel weer nieuwe acties!

Heb je een compleet reisverslag bijgehouden en daardoor veel tekst in je fotoboek staan? Misschien is het dan een idee om iemand te laten meelezen. Wellicht haalt de meelezer er nog wel wat foutjes uit waar je zelf overheen hebt gelezen.


Fijne vakantie, inclusief voor- en napret!!

Nog meer lezen over fotoboeken maken?

door Leonieke 15 mei 2024
Zo verwerk je op een creatieve manier 2 onderwerpen in 1 fotoboek.
door Leonieke 11 mei 2024
Er zit veel tijd en moeite in het maken van je fotoboeken en je bent er daarom niet alleen heel trots, maar ook erg zuinig op. In deze blog geef ik een aantal tips om ze lang mooi te houden en er extra van te genieten!
door Leonieke 4 november 2023
Handige tips voor een snelle strakke lay-out van je fotoboek
Meer blogs
Share by: