Je hebt een druk leven met werk, huishouden, sport, hobby's en graag ook nog een sociaal leven. En als je (kleine) kinderen hebt, dan vliegen de weken en maanden al helemaal vliegensvlug voorbij. Je maakt ondertussen wel overal foto's van, maar daar is dan ook wel alles mee gezegd. Elke maand stapelen de foto's zich op. Honderden of wel duizenden staan er inmiddels op je telefoon of als je niet helemaal hebt stilgezeten al enigszins georganiseerd op je harde schijf of ergens in de Cloud. Maar een fotoboek maken ... pfff de gedachte alleen al. Hoe dan, wanneer dan? Het uitzoeken van alle foto's, al dat werk om ze dan in een fotoboek te krijgen dat er ook nog op zijn minst acceptabel uitziet. Want ja, je wilt dan natuurlijk ook wel een mooi boek hebben. Ik ga eerlijk zijn, het kost hoe dan ook tijd. Tijd om de achterstanden weg te werken en daarna tijd om bij te blijven.
In dit blog geef ik je een aantal tips die je helpen om die ogenschijnlijk onoverkomelijke achterstand aan te pakken. Uiteraard zijn er veel wegen die naar Rome leiden. Hier lees je hoe het voor mij werkt.
Dit is wel de belangrijkste stap in het hele traject. Hier maak je de jaren aan achterstand overzichtelijk en deel je deze op in hap klare stukken waar je straks makkelijker mee aan de slag kunt. Je kunt je foto's automatisch laten synchroniseren naar een cloudservice of deze steeds handmatig overzetten van je telefoon of camera naar je harde schijf. Wat voor mij vervolgens het meest belangrijk is, is hoe het op er op de computer uitziet. De structuur van al die digitaal opgeslagen herinneringen moet voor jou logisch in elkaar zitten zodat het overzichtelijk en makkelijk terug te vinden is. Dit is hoe die (bestands-)structuur er bij mij uitziet: Mijn documenten > Foto's > Jaartal > Maand > Datum dag met beschrijving. Zie ook de onderstaande afbeeldingen ter illustratie.
Door de mapjes naast de datum ook een korte beschrijving mee te geven, zie je in 1 oogopslag wat er in de map zit. Daarnaast kun je er zo ook makkelijker op zoeken wanneer je niet meer precies weet in welk jaar iets plaats heeft gevonden.
Uiteraard is het heel persoonlijk wat voor iemand prettig werkt. Zo heb ik zelf ook nog een aparte map waarin alle reisjes van een paar dagen tot en met de grote vakanties van meerdere weken staan. Deze krijgen toch ook vaak een eigen boek en daarom vind ik het makkelijk om al deze foto's apart te hebben staan.
De namen van die fotomappen beginnen dan altijd met het jaartal en dan de reis en eventueel nog reisgenoten. Zo krijg je dan bijvoorbeeld 2022 - Rondreis VS - Gezin
of 2021 - Citytrip London - Max & Mae
Bij albelli gaan de boeken met een harde kaft tot 120 pagina's: 2 enkele (de eerste en de laatste pagina) en 59 dubbele pagina's. De boeken zijn er in een staande, een vierkante en een liggende oriëntatie en daarnaast kun je nog kiezen voor diverse maten. Als we ons even richten op een jaarboek dan zul je daar zeer waarschijnlijk een L of een XL voor pakken. Zelf maak ik jaarboeken van ons gezin (ik maak geen aparte boeken voor de jongens, maar 1 boek van alles wat we samen, maar ook los van elkaar beleven). Ik kies daarvoor altijd de vierkant XL en gebruik bijna altijd het maximale aantal van 120 pagina's.
Het kan handig zijn om vooraf een soort inschatting te maken van wat je nodig hebt aan pagina's. Gemiddeld kun je het zo zien: 120 pagina's beschikbaar voor 12 maanden aan foto's, dus 10 pagina's per maand. Natuurlijk is de ene maand wat voller dan de andere maand, maar gemiddeld kun je dit als leidraad aanhouden.
Terwijl je in je documenten door je fotomappen loopt, bepaal je welke gebeurtenissen of onderwerpen je in je boek wilt hebben, met die 10 pagina's per maand in je achterhoofd.
Ik vind het altijd prettig om deze onderwerpen gelijk in grote letters op de pagina's te typen. Dat heeft 3 voordelen: ten eerste kun je zo niets belangrijks vergeten. Ten tweede hou je zicht op hoever je bent met het vullen van je boek zodat je aan het eind niet opeens nog 2 maanden moet en geen pagina's meer over hebt. Daar word je niet blij van. Een derde voordeel is dat je nu per pagina steeds een fotomapje 'wegwerkt'. Dat zijn kleine overzichtelijke stappen die uiteindelijk toch tot een gevuld jaarboek leiden.
Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar de volgende stap die ik neem als ik een grotere achterstand moet wegwerken, is eerst al die pagina's (die al een onderwerp toegewezen hebben gekregen) te vullen met foto's. 'Gooi' ze gewoon maar allemaal op de pagina, maakt niet uit hoe het eruit ziet. Zo ga ik alle pagina's af tot dat alle pagina's gevuld zijn. Nu heb ik in ieder geval een chronologisch boek, gevuld met die onderwerpen en gebeurtenissen die ik erin wil hebben. Het grote uitzoekwerk heb je gehad nu.
Steeds wanneer je nu even een uurtje de tijd hebt, pak je er een pagina bij en ga je deze opmaken. Dat kan natuurlijk zo minimalistisch of juist zo uitgebreid als je zelf wilt. Ik kan me voorstellen dat je bij een flinke achterstand ook wat aan tijdsbesparing wilt doen. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik te maken van indelingen van albelli of voor de optie automatisch indelen. Albelli geeft je dan diverse suggesties over de indeling van je pagina. Alles staat dan gelijk mooi uitgelijnd en mocht je toch nog een foto willen toevoegen of verwijderen dan wordt de indeling weer automatisch aangepast. Je kunt dan zelf naar wens nog tekst en decoratie toevoegen.
Zijn bovenstaande methodes toch niet wat je zoekt? Wat ook veel tijd bespaart, is om bijvoorbeeld de boeken van je kinderen te kopiëren en dan voor het andere kind de teksten, kleuren en foto's te vervangen. Ook kun je in albelli kiezen voor themaboeken en daar vervolgens zelf je eigen foto's en teksten in zetten.
Wil je het nog sneller? Kijk dan eens naar de Smart Assistent van albelli. Misschien is dat dan jouw redder in nood?
Als je na langere tijd weer de smaak te pakken hebt en de 'flow' van het fotoboeken maken hebt weten te vinden, probeer dat dan vast te houden. Pak elke week dat ene of die paar uurtjes en maak weer een paar pagina's af. Stel dat je elke week 2 spreads (dubbele pagina's maakt, dan is dat na 2 maanden toch weer een jaarboek vol! Toch?
Hopelijk heb ik je in dit blog een aantal bruikbare tips kunnen geven en zie je het weer zitten om die achterstand aan te pakken. Bedenk maar vast hoe blij en trots je zult zijn als dat door jou gemaakte (jaar-)boek straks in de kast staat te pronken en met regelmaat wordt gepakt om al die mooie momenten nog eens te kunnen herbeleven.
Alle rechten voorbehouden | albelliCLUB - Ontwerp: Klein WebshopDesign