Blog Layout

Digitaal scrapbooken in je fotobook

18 april 2018
Leonieke

Als je creativiteit los mag!

In 2018 schreef ik deze blog al eens. Ik heb hem voor deze nieuwe website wat opgefrist en aangepast.

Digitaal scrapbooken is wel echt een passie van mij en ik val er ook altijd weer op terug. Soms heb ik even een wat 'strakkere, meer minimalistische' periode en wil ik echt een boek in een bepaalde stijl maken, dat lukt dan ook prima, maar lang duurt zo'n periode nooit eigenlijk. Ik probeer ook altijd wel wat scrapbook elementen of technieken te verwerken in mijn boeken. Ook daar kun je namelijk voor heel veel verschillende stijlen kiezen en ik heb daar ook echt wel mijn voorkeuren in.


Digital scrapbooking is eigenlijk een beetje een aparte ’tak’ binnen de fotoalbum makers. Alhoewel deze stijl niet bij iedereen even geliefd is (de meest gehoorde commentaren zijn: druk, rommelig, teveel poespas, afleiding van de foto’s enz enz), zijn er ook heel veel mensen die met hart en ziel hun fotoboeken bij elkaar scrappen. 

Omdat het hier echt wel om een aparte stijl gaat, krijgt het digital scrapbooken een eigen blog hier op de website en volgen er waarschijnlijk nog wel meer. Eerst maar eens een introductie!

Maar wat is het nou eigenlijk? Scrapbook is het engelse woord voor ‘plakboek’. Waar je in een echt plakboek foto’s, bonnetjes, tekeningen, knipsels (scraps) toegangskaartjes, touwtjes en knoopjes (voor de liefhebbers) letterlijk met een lijmstift in je boek plakt, doe je dat in een digitaal plakboek allemaal op je computer. Bij het digitaal scrappen combineer je je eigen digitale foto’s met zogenaamde digitale embellishments (verfraaiingen of decoraties) die je online (gratis of betaald) hebt gedownload. Items die je voorheen met een lijmstift in je plakboek zou plakken, scan je nu eerst in. Dat kan met een scanner maar tegenwoordig ook heel gemakkelijk met je mobiele telefoon. Geen geknoei met lijm meer, geen gigantisch dikke en loodzware boeken, geen dozen vol stickers, tapes, kaartjes, lintjes enzovoorts in huis hoeven halen. Niet meer balen dat je pagina mislukt is omdat het in je hoofd of op het voorbeeld heel anders leek dan wat er uiteindelijk voor je op tafel kwam te liggen. Gewoon heerlijk allemaal van achter je computer en met Google en eventueel Photoshop erbij. Zo kun je alles vinden en/of maken wat je nodig hebt. Ik ben - het moge duidelijk zijn - fan!


Er bestaat overigens ook nog een soort tussenvorm, het zogenaamde hybride scrappen. Bij deze vorm maak je wel gewoon een echt plakboek (met lijm en schaar) maar je gebruikt ook je computer om foto’s, cliparts of stukken tekst te printen die je dan weer in je boek plakt. Maar dat even terzijde. Wij blijven voor nu bij de volledig digitale variant.


Eén van de belangrijkste kenmerken van digital scrapbooking is het gebruik van veel (vaak HEEL veel) verschillende lagen. De foto’s zelf, de kaders, vaak diverse achtergronden, maskers of sjablonen, cliparts, tekstvakken en dat alles ‘smelt’  je met behulp van diverse technieken tot 1 mooi geheel. ‘Blenden’ noemen ze dat in het Engels. Deze techniek vergt wel enige ervaring maar is – vind ik – superleuk om te doen. Komen we in een latere blog vast nog wel op terug!

Digitaal scrapbooken kun je – tot op zekere hoogte en een beetje afhankelijk van waar je je fotoalbum laat drukken – doen in de software van je printservice, in dit geval albelli. Een grote groep scrapbookers geeft echter de voorkeur aan het gebruik van (of in ieder geval de combinatie met) externe software zoals Photoshop of Photoshop Elements ( PSE is de – nog steeds heel veelzijdige – ‘light’ versie van Photoshop) of Adobe InDesign om hun scrapbookpagina’s in op te maken. Je slaat dan je in Photoshop (of een ander programma) opgemaakte pagina op als PNG of JPG en voegt deze in op de pagina in het fotoboekprgramma. Je kunt dit ook per 2 pagina’s (een spread) doen. 

Fotobewerkingsprogramma’s als Photoshop (Elements) en InDesign hebben meer mogelijkheden dan het fotoboekprogramma heeft. Nog een ander groot voordeel merk je bij het werken met veel lagen. Je kunt in bijvoorbeeld Photoshop de de lagen groeperen en ‘aan’ of ‘uit’ zetten zodat je makkelijk overal bij kunt en niet eerst 10 elementen opzij hoeft te schuiven om iets aan te passen in een achterliggende laag. Niet iedereen beschikt echter over dergelijke software of heeft zin om zich hierin te verdiepen. Het goede nieuws is dat je ook binnen de albelli albumsoftware hele mooie creatieve scrapbookpagina's kunt maken. Je moet alleen even weten met welke tools en technieken je dat het beste kunt doen. Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaande video op mijn YouTube kanaal om een beeld te krijgen van de mogelijkheden in het fotoboekprogramma van albelli.

Dat is dus scrapbooking; niet meer alleen de foto’s plaatsen, maar een creatief geheel vormen dat een verhaal vertelt, een sfeer uitstraalt. De kunst is wel om de foto’s niet te ‘overschreeuwen’ in al je creativiteit maar ze juist iets extra’s mee te geven. Door binnen bepaalde kleurschema's te blijven werken en gebruik te maken van herhalende elementen kun je dat zeker voor elkaar krijgen. Ik kom daar later nog op terug!


Ook bij digitaal scrapbooken geldt, zoals bij alles, smaken verschillen en ook tussen de scrapbookers onderling zie je heel veel variatie in hoe er gescrapt wordt en dat is ontzettend leuk om te zien! Zoek je meer inspiratie? Neem vooral ook een kijkje op de albelliCLUB facebookgroep of op Instagram en natuurlijk de video's op YouTube.


Nog meer lezen over fotoboeken maken?

door Leonieke 14 juli 2024
Handige tips ter voorbereiding van je vakantiefotoboek
door Leonieke 15 mei 2024
Zo verwerk je op een creatieve manier 2 onderwerpen in 1 fotoboek.
door Leonieke 11 mei 2024
Er zit veel tijd en moeite in het maken van je fotoboeken en je bent er daarom niet alleen heel trots, maar ook erg zuinig op. In deze blog geef ik een aantal tips om ze lang mooi te houden en er extra van te genieten!
Meer blogs
Share by: