Dagboeken schreef je vroeger natuurlijk gewoon met de hand, in een mooi dagboekje dat je verstopte onder je kussen. Ook veel volwassenen houden nog dagelijks of wekelijks bij wat ze meemaken. Soms bladzijden vol of misschien maar een paar regeltjes per dag. Dat kan bijvoorbeeld in een papieren dagboek waarin alleen de data staan voorgedrukt of in een leeg bulletjournal waar je zelf alles in tekent, plakt en schrijft. Tegenwoordig is er nog een andere optie ook: je dagboek of journal opmaken in een digitale omgeving en dat laten afdrukken. Dat noemen ze dan Project 365 of Project life. Ook dat kun je in de albelli software maken. Zo kun je bijvoorbeeld een template of standaard indeling maken en die op alle pagina’s doorzetten. Dan hoef je alleen nog elke nieuwe week te vullen met foto’s en teksten maar staat de lay-out al voor je klaar, wel zo makkelijk. Een andere manier om de pagina’s op te maken is in externe fotobewerkingssoftware zoals Photoshop (Elements), Indesign of PaintShop Pro. Je maakt daar dan je (dubbele) pagina helemaal op en slaat hem als 1 afbeelding op. Je kunt dan heel eenvoudig de foto als geheel invoegen in je album. (Foto’s van Pexels en overige elementen van Cleanpng).
Iets anders dan een fotoboek
Wanneer foto's niet de hoofdrol spelen
Maar het gaat toch om de foto’s?! En alhoewel dat inderdaad wel vaak het geval is met – de naam zegt het al – een fotoalbum, zijn er toch ook genoeg andere manieren om een boek te vullen. In deze blog wil ik wat ideeen aandragen voor andere soorten boeken die je kunt maken.
We hebben ze allemaal vast al wel eens gemaakt; een boek over de vakantie, een jaarboek van zoon, dochter of het hele gezin, het 50-jarig huwelijksjubileum van opa en oma en het afscheid van die leuke collega.
Er zijn echter nog heel veel andere dingen die je met de pagina’s van zo’n leeg album kunt doen. Ik wil er een aantal uitlichten en hopelijk komen jullie als lezers met nog veel meer suggesties voor een ‘fotoalbum’ waarin het niet (alleen) om de foto’s draait!
Het gaat om de foto's. Ik hoor het mensen vaak zeggen. Maar is dat wel zo? Meestal wel, maar je kunt ook een hele andere insteek voor je boek hebben!
1. Project life of bullet journal
2. Knutsels- en tekeningenboek
De enorme creatieve productie van kinderen is soms niet bij te houden. De ene kleurplaat na de andere wordt vol trots ingeleverd, schilderwerkjes krijgen nauwelijks de tijd om op te drogen, boetseersels en andere knutsels vullen de vensterbanken. Maar wat te doen met al die meesterwerken? Stapels verzamelen zich in de loop der jaren. Soms, met pijn in je hart, werk je er een paar weg tussen het oud papier, goed weggestopt zodat ze niet per ongeluk ontdekt worden als zoon of dochter op zoek is naar materiaal voor nieuwe knutselcreaties (Oeps, hoe kan dat nou?). Veel makkelijker is het om van elke knutsel of tekening die echt wel ‘bewaard’ moet blijven een foto te maken en deze in ‘Het grote knutselboek van …’ te bundelen. Zet er een datum bij en eventueel een korte toelichting, leuk om later terug te lezen.
3. Receptenboek
4. Portfolio of hobbyboek
Help mijn man heeft een hobby! Of je vrouw, je kind of jij zelf! Misschien ben je een heel fanatiek verzamelaar, kunstenaar. Misschien treed je op, maak of ontwerp je bijzondere dingen zelf, kweek je speciale vissen of verzin zelf maar wat. Misschien is het niet alleen een hobby maar verdien je er ook wel je geld mee. Hoe leuk is het om het allemaal eens mooi vast te leggen in een naslagwerk waar je vol trots in kunt kijken en wat je natuurlijk ook aan anderen kunt laten zien! Een boek neem je een stuk makkelijker mee tijdens een gesprek of presentatie dan een hele verzameling! Bovendien kan het verzekeringstechnisch ook nog wel eens van pas komen (al is dat natuurlijk niet te hopen). Wie weet kun je er zelfs wel nieuwe klanten door krijgen! Ik heb zelf een portfolio gemaakt van de tuinen die mijn man heeft ontworpen en aangelegd. Op dit moment ben ik bezig met een boek van mijn verzameling KLM-huisjes.