Blog Layout

Werken met een vast kleurenpalet

9 oktober 2023
Leonieke

Een vast kleurenpalet geeft sfeer, rust en eenheid in je fotoboek

Werken met kleurenpaletten kan een hele mooie toevoeging zijn bij de vormgeving van je fotoboek. Je kunt er je foto's mee versterken en een bepaalde sfeer of een thema neerzetten. Dat doe je door bijvoorbeeld specifieke vormen, vlakken of sjablonen te gebruiken in kleur. Ook bij het schrijven van je teksten kun je gebruik maken van kleuren door bijvoorbeeld titels en ondertitels van een bepaalde vaste kleur te voorzien.  Je zou misschien denken dat je je kleurenpalet altijd moet afstemmen op je foto's. Dat kan zeker, maar wanneer je de kleuren kiest aan de hand van je foto's, dan heb je grote kans dat je voor elke pagina weer andere kleuren moet kiezen. Dat komt de eenheid niet altijd ten goede. Voor mijn laatste boek (een week Dubai) heb ik het eens anders gedaan. Ik heb vooraf al een kleurenpalet uitgezocht van kleuren die ik én mooi bij elkaar vond staan en die ook goed bij het onderwerp van het fotoboek passen. In deze blog vertel ik je hoe ik te werk ben gegaan en duiken we wat dieper in op het gebruik van een kleurenpalet. Wellicht brengt het jou ook op ideeën voor je fotoboek?


Afbeelding afkomstig van Envato

Om te komen tot een mooi kleurenpalet kun je naar bijvoorbeeld websites als DigitalScrapbook gaan en daar setjes met achtergrond 'papers' zoeken en deze als hele set of per los exemplaar downloaden. Nog leuker is het natuurlijk om je eigen kleurenpalet helemaal naar wens samen te stellen. 

Voor mijn fotoboek van Dubai was ik op zoek naar wat achtergrondinformatie en ik stuitte daarbij op deze afbeelding die ik op Pinterest tegenkwam. De kleurencombinatie sprak mij erg aan en ik vond het ook mooi passen bij Dubai: de goud- en zandkleuren voor de rijkdommen en de woestijn en het blauw voor de zee en de lucht. Ik wist direct dat ik met deze kleuren mijn fotoboek wilde gaan maken en het leek me dan ook handig om hier een set met 'papers' van te hebben. Maar hoe pak je dat nou aan?


Zelf werk ik altijd met Photoshop (naast het albelli fotoboekprogramma waar ik de pagina's zelf in maak). In Photoshop gaat het heel makkelijk eigenlijk. Je maakt een nieuw document aan van 3650x3650 pixels (ik werk meestal in een vierkant XL boek), standaard scrapbookpapers zijn meestal 3600x3600 (12x12inch), dat is ook prima. Vervolgens open je de afbeelding waar je de kleuren uit wilt kiezen, klikt met je pipet in de afbeelding op de kleur die je wilt hebben,  klikt een lege laag aan en vult met het emmertje de laag van je document met die kleur. Deze kleurlaag exporteer je dan als jpg-bestand. Dit herhaal je tot je een mooi palet met kleuren hebt samengesteld. Ik vond 8 kleuren voldoende. 


Wat je ook nog kunt doen (in bijvoorbeeld Photoshop, PSE of Gimp), is een extra witte laag aanmaken en deze onder je kleurlaag plaatsen. Door nu de transparantie van je kleurlaag  in stappen aan te passen met bijvoorbeeld steeds 20% krijg je mooie tinten in dezelfde kleur. Exporteer de bestanden weer als JPG bestand.

In de overzichtsafbeelding kun je zien welke kleuren het uiteindelijk zijn geworden. De kleuren die ik uit de afbeelding heb 'geprikt' en waar ik 8 afzonderlijke papers van heb gemaakt. Deze papers kon ik nu heel gemakkelijk toevoegen aan mijn pagina's. Dat kan op veel verschillende manieren; als achtergrond, als losse gekleurde vlakken, als smalle balk (eventueel met een verloop naar transprant) en in een bepaalde vorm of structuur door er een sjabloon op toe te passen (een cirkel, een waterverf vlek, een symbool). 

In onderstaande screenshots van pagina's uit mijn fotoboek zie je hoe de kleuren steeds weer - op verschillende manieren - terugkomen op de pagina's en zo een eenheid creëren tussen de verschillende pagina's onderling.


Overzicht fotoboek Dubai

Je kunt dit, als je geen Photoshop of Photoshop Elements (of vergelijkbaar) hebt ook doen met bijvoorbeeld Paint (mocht je dit niet hebben, dan kun je het hier downloaden). Daar kun je een nieuw bestand openen van ongeveer bovengenoemde afmetingen en dat vullen met een kleur die je uit de afbeelding hebt geprikt. De 6-cijferige hex kleurcode (#) kun je dan invoeren bij het kleurwiel rechts bovenin. Vervolgens ga je naar het icoontje met het verfblikje (opvullen) en klikt in je werkveld om het met de kleur te vullen. Sla je afbeelding op als jpg bestand.

Ook een echte aanrader is het programma Gimp dat je gratis kunt downloaden. Het is - en al helemaal voor gratis software - een bijzonder uitgebreid programma waar je heel veel verschillende leuke dingen mee kunt doen en maken. Ook hier kun je heel makkelijk je bestand op maat aanmaken en vullen met de gewenste hex-kleur en opslaan als jpg.


Maar dan komen we bij de volgende vraag: hoe kom je aan die exacte hex kleurcodes die je in je afbeelding zo mooi vindt? Ik heb in mijn Google Chrome browser de extensie Colorzilla geïnstalleerd. Dat is een hele handige tool die bovenin je browserbalk een pipetje plaatst. Wanneer je daarop klikt en vervolgens over je scherm beweegt, kun je zo de #code van een kleur zien en deze kopiëren om hem elders (bijvoorbeeld het programma waar je de kleurpapers in gaat maken) weer te plakken.

Colorpicker online

Er zijn ook diverse online tools (websites) om de kleurcodes uit je foto te halen. Als voorbeeld noem ik Image Color picker. Hier kun je je eigen foto uploaden en dan krijg je al een mooi kleurenpalet te zien met kleuren uit jouw foto. Door de betreffende kleurvakjes aan te klikken krijg je de #-code te zien en kun je die kopieren om elders te gebruiken.

Dit soort websites heeft helaas (voor niets gaat de zon op) vaak wel de nodige reclame en pop-ups geactiveerd, dus let goed op waar je op klikt, voordat je klikt.


Een andere leuke en handige website is Coolors Op deze website kun je bovenin via 'Tools' naar de pagina 'Image picker'. Klik op 'browse image' om je eigen foto toe te voegen waarna de website een kleurenpalet voor je genereert. Door het schuifje te bewegen krijg je steeds weer een nieuwe selectie kleuren te zien. Met de + en - kun je meer of minder kleuren kiezen. Ben je tevreden met de selectie? Klik rechts bovenin op next en je kunt een export maken van je kleurenpalet, inclusief hex-kleurcodes. Daarnaast kun je, als je zelf geen inspiratie of foto hebt, ook kiezen uit honderden 'trending palettes'.  De betaalde versie van Coolors heeft nog veel meer opties (zonder reclame) en maakt bijvoorbeeld de bekende 'kant en klare' kleuren moodboards voor je (zoals je ze op Pinterest ziet) met het kleurenpalet in streepjes of bolletjes naast de foto. Niet nodig, wel leuk! 


Ook  handig is de gratis 'List of colors' die in het menu 'Tools' staat. Een lijst met meer dan 500 kleuren, inclusief naam en #-code. Zoek je net die ene blauwtint? Selecteer bovenin 'blue', scroll door de selectie en klik jouw favoriet aan. De #code wordt direct naar je klembord gekopieerd. Er is trouwens nog veel meer te vinden op deze website zoals bijvoorbeeld de 'gradient palette' waarbij je een zelf gekozen aantal 'tussentinten' kunt maken van (bijvoorbeeld) een donkergroen naar een lichtgroen. Ook hier kun je weer een export van maken inclusief #-nummers. Handig! Ook op Pinterest vind je trouwens heel veel van dit soort paletten, kijk maar eens voor wat voorbeelden.

Heb je via bovenstaande tools een mooi kleurenpalet gemaakt en geëxporteerd, maar wil of kun je zelf geen 'papers' maken? Ook dan kun je er mee aan de slag! Je kunt de afbeelding van je kleurenpalet (gewoon als foto) tijdelijk op een lege pagina in je fotoboek plaatsen. Ik noem dat een 'werkpagina'. Je kunt dan uit het palet de kleur van je lettertype, de achtergrond van je pagina of van je vorm prikken met het pipetje. Werkt ook prima! Er is alleen wel één 'maar': in het albelli fotoboekprogramma voor de Mac kun je geen sjablonen toepassen op die 'vorm' en moet je het dus doen met de (9) beschikbare vormen uit het menu bovenin zoals een cirkel, zeshoek, ruit enz. Zeker ook in dat geval bieden de zelfgemaakte 'kleurpapers' uitkomst omdat je daar - net als op je foto's - wel alle bewerkingen op toe kunt passen.


Hopelijk heb ik je met deze blog wat inspiratie en tips kunnen geven over het gebruik van kleurpaletten in je fotoboek. Ik vind het in ieder geval heel leuk om ermee bezig te zijn en ja, mooi kleurgebruik 'doet' echt wat voor je fotoboek!


Nog meer lezen over fotoboeken maken?

door Leonieke 14 juli 2024
Handige tips ter voorbereiding van je vakantiefotoboek
door Leonieke 15 mei 2024
Zo verwerk je op een creatieve manier 2 onderwerpen in 1 fotoboek.
door Leonieke 11 mei 2024
Er zit veel tijd en moeite in het maken van je fotoboeken en je bent er daarom niet alleen heel trots, maar ook erg zuinig op. In deze blog geef ik een aantal tips om ze lang mooi te houden en er extra van te genieten!
Meer blogs
Share by: