Blog Layout

Bestandstypes in je fotoboek

21 september 2023
Leonieke

JPG of PNG, maar wat kan je er eigenlijk mee?

In november 2018 was dit 1 van mijn eerste informatieve berichten op de albelliCLUB facebookgroep. Er waren vragen over transparantie rondom een object (afbeelding). Bij sommige mensen was de ruimte rondom een object wit en bij anderen was het transparant. Hoe kan dat nou en wat is het verschil? Ik maakte er een afbeelding van (met het gele vogeltje) en schreef er een stukje tekst bij. Links zie je de als JPG opgeslagen afbeelding waar alle transparantie wit is gemaakt en rechts de PNG afbeelding waarbij het vogeltje en de tak rondom transparant zijn zodat je ze voor een andere afbeelding kunt plaatsen. Dit bericht uit 2018 gebruik ik nu als basis voor de update van deze blog. Een soort 'trip down memory lane', naar 5 jaar geleden toen we begonnen met de albelliCLUB.

Eerst maar even de basis kort behandelen. In je fotoboek zul je het meest gebruik maken van .jpg en van .png bestanden. Je foto's zullen meestal jpg bestanden zijn, net als achtergronden die je van externe websites downloadt. De cliparts (de leuke plaatjes en decoraties) zullen vaak png bestanden zijn. 

Het (offline) albelli fotoboek-programma voor Windows kan overweg met de volgende bestandstypen: JPEG (jpg), PNG, BMP en HEIC. de ondergrens van 10kb is er inmiddels niet meer.

Het (offline) albelli fotoboek-programma voor de Mac ondersteunt de meeste beeldformaten inclusief RAW-bestanden en HEIC. Ook PSD (Photoshop) bestanden worden ondersteund al worden hierbij de afzonderlijke lagen wel samengevoegd tot 1 laag.

Let op: de ondersteunde beeldformaten zijn afhankelijk van de macOS-versie die je gebruikt. Albelli gebruikt de bestandsondersteuning van het besturingssysteem.

Wat is een JPEG-bestand?

JPEG (Joint Photographic Experts Group) of JPG is een van de meest gebruikte bestandstypen voor digitale foto's. Veel camera's gebruiken het voor het maken en opslaan van foto's. Door middel van compressie worden JPEG-bestanden een heel stuk verkleind. Dat is gunstig omdat je ze zo gemakkelijk kunt opslaan en uploaden naar bijvoorbeeld webpagina's zonder dat deze traag worden (langzaam laden) door onnodig grote bestanden. Er is dus wel sprake van enig kwaliteitsverlies door de compressie. In groter drukwerk zou je dat verschil kunnen zien. JPEG-afbeeldingen kunnen tot wel 16 miljoen kleuren bevatten.


Wat is een PNG-bestand?

PNG (Portable Network Graphics) is een comprimeerbaar bestandstype dat net als JPEG 16 miljoen kleuren ondersteunt. PNG's worden vooral voor webafbeeldingen, logo's, grafieken en illustraties gebruikt en niet zozeer voor hoogwaardige foto's. Dat  heeft als reden dat ze groter zijn (meer gegevens bevatten) en daardoor meer geheugenruimte in beslag nemen dan JPG's. JPG ondersteunt echter weer geen transparantie in een afbeelding, PNG doet dat wel. PNG afbeeldingen worden ook gecomprimeerd, maar op een andere manier waarbij je dus geen gegevens verliest en de kwaliteit gelijk blijft.

Waar moet je nou op letten bij het gebruik van die PNG bestanden? Altijd de manier van opslaan. Als je een PNG afbeelding wilt downloaden van bijvoorbeeld een website als Digital Scrapbook of van CleanPNG (en ook uit de dropboxlinks die je via de YouTube video's en de facebookgroep krijgt aangeboden), gebruik daarvoor altijd de download knop die op de website staat (let wel op dat je de juiste knop pakt, en niet die van een advertentie van bijvoorbeeld software). Op die manier weet je zeker dat je het originele bestand downloadt. Ga vooral niet met rechtermuisknop de afbeelding 'opslaan als' want de kans is heel groot dat je dan of de JPG preview te pakken hebt of er zelf een JPG van maakt, waarbij al de transparantie verloren gaat en wordt omgezet naar wit. Een JPG afbeelding (weer) opslaan als PNG zorgt er niet voor dat hij (weer) transparant wordt. Als de transparantie eenmaal weg is, dan is hij ook echt weg. Dan zul je de afbeelding opnieuw moeten downloaden of zelf moeten 'vrij knippen'.


Hoe je dat vrijknippen kunt doen, lees je HIER.

Hopelijk heeft deze blog wat duidelijkheid kunnen bieden m.b.t. de verschillende bestanden die je in je fotoboek kunt gebruiken.


Nog meer lezen over fotoboeken maken?

door Leonieke 14 juli 2024
Handige tips ter voorbereiding van je vakantiefotoboek
door Leonieke 15 mei 2024
Zo verwerk je op een creatieve manier 2 onderwerpen in 1 fotoboek.
door Leonieke 11 mei 2024
Er zit veel tijd en moeite in het maken van je fotoboeken en je bent er daarom niet alleen heel trots, maar ook erg zuinig op. In deze blog geef ik een aantal tips om ze lang mooi te houden en er extra van te genieten!
Meer blogs
Share by: